Fantasy sport, vad är det?

Har du hört talas om Fantasy Sport eller är det helt nytt begrepp för dig? I artikeln här under ska jag förklara grunderna för Fantasy Sport, så att nästa gång du kommer i kontakt med begreppet har en förståelse för vad det handlar om.

Från USA till Europa

fantasysport

Fantasy Sport har varit populärt i USA i många årtionden och har under senare år även tagit steget ut i Europa. Spelformen uppfanns strax efter andra världskriget och innefattade till en början enbart golf, men har sedan internets intåg i var mans hem, formligen exploderat och kan nu mera räkna med fler lag sporter där det nu mera är enkelt att få fram statistik.

Grunderna

Fantasy Sport är en typ av online spel där deltagarna sätter ihop påhittade och virtuella lag utifrån riktiga spelare från en professionell sport. Laget som sätts ihop tävlar med resultat, baserade på spelarnas statistik från verkliga matcher. Statistiken omvandlas sedan till poäng och sammanställs i slutet av varje spelomgång. Spelomgångarna kan vara över en dag eller över en hel säsong som exempel.

Lagen

Du som är deltagare blir lagets manager och kan välja spelare oavsett lagtillhörighet. Vissa serier tillåter byten under spelomgången och i en del serier har du en bestämd summa att köpa dina spelare för, helt enkelt för att du inte enbart ska kunna köpa topp spelare. Det finns också serier som tillåter flera lag att ha samma spelare.

Sporter

Golf var som sagt den första sporten inom genren, och här gällde det så klart att få minst poäng för att vinna. Andra populära sporter är basket, hockey och fotboll. Förutom dessa hittar du MMA, surfing och Formel 1. Variationen är bred men alla sporter är inte lika tillgängliga att spela i Sverige, dock finns ju allt på nätet.

 

Bookmark the permalink.